The AppStore badge

#29 Algoritmer, der elsker det ekstreme

6. dec.55:20

playIcon

Beskrivelse

I gamle dage gik du måske på biblioteket, hvis du var interesseret i at vide mere om et emne. I dag ser du højst sandsynligt en video på YouTube. Men deres anbefalingsalgoritmer sender dig med stor sandsynlighed videre og videre og videre, og pludselig er du endt et helt andet sted end hvor du startede.

Det kan lyder uskyldigt – og hjælpsomt. Men en uhyggelig bagside af denne allestedsnærværende digitale anbefalelsesstruktur, som findes hos f.eks Facebook og YouTube er, at den kritiseres for intentionelt at lede os mod kontroversielt og ekstremt indhold.

Cybernauterne og DareGender har med rapporten “Under Indflydelse – Veje ind i ekstreme digitale fællesskaber gennem køn og maskulinitet” undersøgt digitale meningsfællesskaber på YouTube og andre platforme, der dyrker reaktionære eller chauvinistiske forestillinger om køn og modstand imod ligestilling, som kan facilitere had, chikane og vold.

Marie Høst taler med Henrik Chulu, der er en del af Cybernauterne, og har indblik i dataindsamlingen af det kæmpe datasæt af 12 millioner kommentarer, der er udfærdiget i forbindelse med Under Indflydelse.

Og Katrine K. Pedersen, leder af Kunstmuseum ARKEN’s Undervisnings- og formidlingsafdeling, fortæller om de ekstreme påvirkningsmekanismer vi oplever i digital ungdomskultur, herunder algoritmers magt og manipulerende strukturer.

Detaljer

6. dec.55:20af LOUD